2 februari 2018 Achter het Huis

Leerlingen van de vier deelnemende scholen zullen op vrijdag 2 februari 2018 een wandeling langs de gelegde Heerlense Stolpersteine maken. Bij deze gelegenheid zullen de stenen gepoetst worden.

Op het programma staan ook een ontmoeting met de componist Roger Moreno die zal vertellen over het tot stand komen van zijn Requiem voor Auschwitz. Dit Requiem zal op 4 mei uitgevoerd worden in de stadschouwburg van Heerlen.

's Avonds zullen de leerlingen een Meet&Greet hebben met acteurs van het stuk  Achter het Huis, een bewerking van het Dagboek van Anne Frank door Ilja Leonard Pfeijffer, en tevens zullen zij de voorstelling kunnen bijwonen.

1230x500_het_achterhuis.jpg

1 januari 2018 Stichting Lodewijk Foijer stopt

Na het leggen van 71 Stolpersteine zit het werk van de Stichting Lodewijk Foijer er op 1 januari 2018 formeel op.

Dank
Op deze plaats een woord van dank voor al diegenen die zich belangeloos voor de Stichting hebben ingezet.

Educatief Fonds Lodewijk Foijer
Het beheer van de stenen en de educatieve programma's rond de Stolpersteine in Heerlen en Hoensbroek zal worden overgenomen door het Educatief Fonds Lodwijk Foijer dat gesteund wordt door de schoolbesturen van LVO en SVO|PL in Heerlen/Hoensbroek.
De vier deelnemende scholen aan het Stolpersteineproject, het Bernardinuscollege, Grotius College, College St. Jan en het Sintermeertencollege zullen het onderhoud van de stenen koppelen aan educatieve projecten in de geest van de doelstellingen van de Stichting Lodewijk Foijer.

2013 Stolpersteine in Heerlen en Hoensbroek

Op 25 augustus 1942 vond de eerste deportatie van Joodse burgers uit Heerlen plaats. Zij werden vermoord in de Duitse vernietigingskampen. Velen zouden daarna nog volgen. In Heerlen is er weinig  wat daar nog aan herinnert. Om de herinnering aan die duistere periode  ook voor toekomstige generaties levendig te houden heeft een aantal burgers de stichting Lodewijk Foijer opgericht die daartoe strekkende activiteiten ontwikkelt.

De stichting wil in Heerlen “Stolpersteine” (struikelstenen), vervaardigd door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, plaatsen in het trottoir voor huizen van waaruit tijdens de oorlog Joodse mensen zijn gedeporteerd. De gemeente Heerlen heeft aan dit initiatief volledige medewerking gegeven. Blijkens de meest recente stand van onderzoek van de stichting zal het in Heerlen uiteindelijk gaan om ongeveer 66 struikelstenen. Op 25 augustus 2012 zijn de eerste struikelstenen geplaatst.

Op 23 augustus 2013 zal de stichting in de ochtend 12 struikelstenen in Heerlen plaatsen. In de middag vindt een herdenkingsbijeenkomst plaats in het Sint-Janscollege te Hoensbroek, waarna 2 struikelstenen in Hoensbroek geplaatst zullen worden. Leerlingen van Heerlense middelbare scholen spelen een centrale rol bij het leggen van de struikelstenen en tijdens de middagzitting.

Tussen 10.00 en 10.30 uur zijn genodigden en belangstellenden welkom in de Max van der Schootzaal van het Bernardinuscollege, Akerstraat 95 te Heerlen, van waaruit om 10.30 uur wordt vertrokken voor het leggen van de struikelstenen (zie bijlage). Om 14.00 uur begint in de aula van het Sint-Janscollege, Amstenraderweg 122 te Hoensbroek de herdenkingsbijeenkomst met een welkomstwoord van de voorzitter van de stichting, de heer drs. L.F. P. Niessen. Vervolgens zullen prof. dr. H.C. de Wolf, die een publicatie voorbereidt over de Joden in Heerlen voor, tijdens en na de oorlog en de heer  E. Stibbe, zoon van Elisabeth Stibbe-Meijers voor wie in de ochtend een struikelsteen is geplaatst, korte inleidingen houden. Het geheel wordt omlijst door presentaties en korte muzikale optredens van leerlingen van Heerlense middelbare scholen .

Na sluiting van de bijzondere bijeenkomst lopen we om ca. 15.30 uur vanuit het Sint-Janscollege naar het adres Akerstraat-Noord 252, alwaar ter afsluiting van de dag twee struikelstenen zullen worden gelegd.
drs. L.F.P. Niessen

Klik hieronder voor de bijlage:

Bijlage_persbericht_23-08-2013.pdf

Stolpersteine, Trompetter 10 juli